Anvelopele de vara – performanta si agilitate

Pentru soferii cunoscatori, anvelopele de vara nu numai ca sunt printre cele mai scumpe anvelope vara, insa sunt si cele mai performante anvelope, ele fiind folosite pretutindeni pentru condusul de performanta, iar acest lucru nu este unul intamplator. Anvelopele de vara sunt prevazut cu adancituri foarte superficiale situate la suprafata cauciucului, ele oferind o buna stabilitate pentru soferi in timp ce conduc, inclusiv in acele cazuri in care situatiile sunt la limita, cum ar fi cele legate de carosabil si vreme.
Un alt lucru pentru care anvelopele de vara sunt recunoscute este ca ele sunt astfel construite inca din fabrica pentru a oferi atat viteza, performanta cat si manevrabilitate, sau agilitate in condus, insa fara a risca siguranta soferului, a pasagerilor sau a celorlalti participanti la trafic. Anvelopele de vara sunt prevazute cu niste paternuri pe suprafata cauciucului care sunt amplasate rar astfel incat cauciucul intra in contact cu carosabilul cu o suprafata cat mai mare, lucru ce sporeste semnificativ atat capacitatea autovehiculului de a frana, de a accelera, vira cat si reactiile celui care conduce autovehiculul.
Anvelopele de vara nu sunt degeaba printre cele mai scumpe anvelope, ele fiind cele mai performante in materie de timpi de acceleratie, franare, virare sau de manevrabilitate. Insa, spre deosebire de alte tipuri de anvelope, cum ar fi cele de iarna sau chiar si cele all season, anvelopele de vara au un risc semnificativ mai ridicat de a suferi de efectul acvaplanarii, care are loc cand viteza autovehiculului este mare iar carosabilul este umed. Acvaplanarea este un fenomen care are loc datorita faptului ca apa care intra in contact cu anvelopa nu are timp sa fie eliminta de catre adanciturile anvelopei auto, mai ales daca anvelopa nu este prevazuta cu niste adancituri care sa previna acest lucru foarte eficient, cum ar fi cazul anvelopei de vara.
Pe de cealalta parte, atat anvelopele all season cat si cele de iarna sunt prevazute din fabrica cu adancituri care sa evite pe cat posibil aparitia fenomenului de acvaplanare, fenomen care de altfel este foarte periculos, intrucat o data ce a aparut, la franarea sau manevrarea brusca a autovehiculului exista un pericol foarte mare de pierdere a controlului si implicit de accident.
Asadar, cu toate ca anvelopele de vara sunt foarte performante si calitative in ceea ce priveste timpii de reactie, distanta de franare, de accelerare sau de manevrare, sunt si cele mai putin sigure in condusul pe un carosabil umed, sau mai rau inghetat sau inzapezit. De aceea este cel mai sigur sa va schimbati anvelopele in functie de conditiile vremii, iar cand temperatura de afara scade sub pragul de 7/ 8 grade celsius, schimbati anvelopele autovehiculului dumneavoastra la cele de iarna, intrucat anvelopele de vara isi pierd din calitate sub pragul acelei temperaturi.


Leave a Reply