Ce inseamna motivele cusute pe ie
Toate iile romanesti sunt caracterizate prin simboluri si motive geometrice si florale tipice. Toate difera de obicei tinand cont de zona in care sunt facute si purtate, dar in general toate fac referire la viata omului de pe pamant si au scopul principal de a aduce norocul sau bunastarea in viata persoanelor care le poarta.
In acest sens sunt folosite doar unele cusaturi alese cu atentie de persoana care a cusut ia si toate aceste modele sunt puse cu un scop nefiind la intamplare sau in scopuri pur estetice asa cum au toti tendinta sa creada.
Va recomandam sa incercati sa aveti cat mai multe bluze de dama tip ie in garderoba pe care sa le utilizati la toate ocaziile speciale unde se preteaza.
Cu siguranta va veti indragosti de toate modelele de ii speciale pe care le gasiti accesand site-ul de mai sus. Acestea se pot integra foarte rapid si foarte usor intr-un numar mare de tinute si de abordari vestimentare.
Costumele populare reprezinta documente artistice unice, istorice si sociale. Costumele populare sunt prezentate in mod diferit in functie de zona si au si o structura unitara atunci cand este vorba despre materia prima din care aceste piese sunt facute, despre croiala si ornamentele iei.
In momentul in care este vorba despre culori, e clar de ce aproape toate iile utilizeaza aproximativ aceleasi culori si raspunsul pentru asta sta inclusiv in faptul ca erau folositi doar coloranti naturali si gama cromatica era restransa. Cel ma des erau folosite pe ii motivele florale si geometrice.
Motivele romanesti erau folosite pe toate obiectele si variaza in functie de modul in care respectivele piese brodate erau folosite. Iile au fost purtate ca si obiect de podoaba dar si pentru vestimentatie in fiecare zi.
Iile pentru utilizare zilnica sau pentru sarbatori sunt purtate alaturi de pieptar in cazul barbatilor sau cojoc. Femeile aveau pe aceste ii motive brodate cum ar fi florile, figurile abstracte si geometrice, animalele si elementele cosmice si toate au fost realizate in cea mai stilizata forma.
Chiar din cele mai vechi timpuri oamenii foloseau hainele brodate care aveau simboluri cu semnificatii importante. Se putea face o distinctie clara intre zona geografica de unde provenea ia si se puteau vedea unele preocupari personale ale persoanei care purta ia precum si pentru statutul sau social sau situatia sa fimiliala.
Iile au fost brodate pe fata, pe spate sau pe maneci si aceste simboluri aveau rolul de a invalui in cel mai protector mod persoanele care voiau sa tina raul si ghinionul deoparte.
Unele dintre cele mia comune simboluri folosite sunt spiralele sau crucea, soarele si coarnele de cerb, liniile drepte, liniile curbe, onduleurile, ramele si fiecare dintre ele are semnificatii speciale.
Spre exemplu liniile sugereaza moartea si intreruperea vietii pe cand liniile verticale simbolizeaza viata. Exista si linii care sunt usor ondulate si care fac trimitere spre puritate. Simbolurile erau alese de fiecare data cu talc chiar daca ai fi tentat sa crezi ca erau combinate doar in scopuri estetice sau stilistice.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.