Ce trebuie sa stim despre mesele de calcat industriale

Calcatul rufelor nu reprezinta o misiune usoara pentru nimeni. Mai ales pentru femei, aceasta nu este o activitate tocmai placuta, dat find faptul ca aceasta presupune statul in picioare si o oarecare rezistenta fizica necesara manuirii fierului de calcat. Toate acestea se petrec in conditiile in care tehnologia a evoluat intr-un ritm fulminant, cu fiare de calcat care au dobandit in timp numeroase functii, dar care nu au eliminat insa toate aceste disconforturi.

Iar daca astazi un fier de calcat a ajuns sa cantareasca doar cateva sute de grame sau maximum un kilogram, trebuie sa ne aducem insa aminte de vremurile trecute, in care aceasta activitate era mult mai costisitoare. Astfel, fierul de calcat in sine era mult mai greoi, fiind construit din fonta masiva, corpul superior al dispozitivului fiind umplut cu carbuni incinsi, pentru a se infierbanta.

Ulterior, au aparut si fiarele de calcat cu aburi, insa acestea aveau preturi usor prohibitive, in conditiile in care acestea nu faceau decat sa transpuna in menajul casnic o activitate rezervata pana nu demult activitatilor industriale. Iar dincolo de mesele de calcat de uz casnic, avem mesele de calcat industriale, din nou, cu o serie intreaga de facilitati.

Care este insa diferenta dintre o masa de calcat obisnuita si adevaratele mese de calcat industriale?

In primul rand, vorbim de dimensiuni si de greutate. Mesele de calcat de uz casnic sunt astazi confectionate din metal usor, de regula aluminiu sau chiar din lemn, cu o husa de protectie din material textil, pe care se calca, propriu-zis, rufele. Chiar daca nu avem de-a face cu greutati mari sau cu o utilizare intensa, mesele de calcat de uz casnic sunt de regula destul de fragile, mai ales daca sunt dintre cele ieftine.

Mesele de calcat industrale sunt insa niste adevarate masinarii folosite in industria confectiilor, prin care materialele sunt netezite dupa finisare astfel incat un costum sau o pereche de pantaloni sa iasa din fabrica „la dunga”, cu reverele formate astfel incat sa nu se mai deterioreze niciodata. Totodata, mesele de calcat industriale au incorporate instalatii cu aburi, capabile sa emita un jet puternic prin fierul de calcat profesional.

Nu trebuie neglijata puterea, care ajunge la 800 de watti in cazul fierului de calcat, la care se adauga alti 400 de watti pentru instalatia cu aburi. Acesta este motivul pentru care un fier de calcat industrial nu se va putea compara niciodata cu unul pentru uz casnic, desi acestea din urma au ajuns astazi la performante notabile.

In ceea ce priveste masa de calcat propriu-zisa, aceasta este masiva, pe un picior metalic de forma paralelipipedica ce cuprinde toate instalatiile de mare putere incorporate. Nu este de mirare ca intregul dispozitiv poate ajunge sa cantareasca si peste 200 de kilograme, ceea ce ii confera stabilitate si rezistenta.


Leave a Reply