Citarea bancurilor
Pana sa ajung efectiv la bancuri, sa fac o mica introducere. Asadar, in vorbirea curenta, pentru a intari o argumentatie, ne folosim de tehnica « citarii ». Uneori o folosim in acel scop, alteori pur si simplu ne vine in minte « ceva » care s-ar potrivi.
Exista mai multe chestii pe care le poti cita :
1. Filme – o chestie discutata cu prietenii iti aduce aminte de un film. Daca e unul cunoscut toti o sa recunoasca faza si tu te simti bine ca ai evocat-o. Daca nu stie lumea filmul, te vei simti si mai bine : uau, uite ceva ce stiu eu si voi nu. Si o sa le spui sa vizioneze acel film si « apoi mai discutam ».
2. Am pornit oarecum atipic, trebuia sa incep cu citatele efective. Filosofice, politice, sociale, nu conteaza. Citate ale unor oameni importanti si destepti. Poti cita pe Freud, pe Ghandhi sau pe Octavian Paler. Nu conteaza, trebuie sa fie un om recunoscut ca fiind destept. Daca e mort cu atat mai bine. Uneori citezi fara sa mai stii pe cine ai citat : cineva, nu mai tin minte cine, a zis ca… E destul de nasol, daca esti in fata unor oameni culti o sa-ti zica : cum ma, n-ai stiut ca asta a zis-o Cioran ? Nasol.. Oricum, e de bine sa citezi oameni destepti. Intr-o cearta, celalalt participant va trebui sa-l contrazica pe Freud sau pe Paler, nu pe tine. Nasol de el.
3. Citate din prieteni – sunt si ele intalnite si-s misto. Dar nu poti cita un prieten cand vorbesti cu cineva important. Intre prieteni da insa bine. Si-s amuzante. Se practica totusi.
4. Citate din versuri de muzica – rock, hip-hop, manele, nu conteaza. Citate sa fie. Bine, uneori s-ar putea ca citatul sa fie prea dur. Nu poti sa spui cuiva « muie tie si celor care te asculta ». Da nasol de tot. Poti fi mai ponderat aici.
5. Aici vroiam sa ajung. De la inceput. Asadar, o faza, o discutie, o contradictie, ne aduce aminte de … un banc. Bancul poate fi cu iepurasi, cu bula, cu olteni, nu conteaza. Ideea este ca vei zice un banc.
Cat de bine sau de recomandat e sa raspunzi printr-un banc ? Pai depinde de context. Desi eu as recomanda bancurile aproape in orice situatie (ma rog, mai putin la inmormantari unde a spune bancuri este o dovada clara de proasta crestere). Daca esti cu colegii de servici si cu seful unde in oras, de ce un banc ar fi atat de contra-indicat ? Poate acel banc chiar reliefeaza cu adevarat situatia.
Daca nu esti insa intre prieteni, trebuie sa fii atent la cei din jur. Nu e bine sa zici bancuri care ar putea viza vreunul dintre cei de la masa. Seful e gras ? Pai sa nu care cumva sa zici bancuri cu oameni grasi. Si nici macar cu « elefanti ». S-ar putea simti. La fel cu olteni/moldoveni/ardeleni daca e cazul. Ori cu blonde, daca sefa e blonda. Ori daca seful are nevasta/amanta blonda.
Cred totusi ca in multe cazuri este vorba si de presupuneri. Adica tu nu stii cat simt al umorului are un om, dar nici nu vrei sa afli. Habar n-ai daca-i plac bancurile pentru ca iti pare un om prea scortos si presupui ca n-ar gusta gluma. Si totusi : oare un om te poate da afara datorita unei glume ?
Ca si concluzie, eu consider ca un om cu adevarat cult este cel care poate sa-ti citeze din toate cele 5 categorii. Acum ii vine in minte un filosof, apoi un film, apoi un vers iar alta data un banc. Cand aud/intalnesc oameni carora le vin in minte doar citate din carti, iar cand ii intrebi « filmul X l-ai vazut » iti raspund « nu, dar aveam de gand sa-l vad », imi vine nebunia. Daca X sta toata ziua si citeste, iar Y sta toata ziua si se uita la filme, de ce X este superior lui Y ? Mie mi se par fix la fel : oameni incompleti. Si da, niciunul nu va putea sa spuna bancuri, ca n-au timp de bancuri. Ei, oameni atat de ocupati cu cultura icon smile Guest post – Citarea bancurilor
Salutari GLUMETE tuturor si, daca v-a placut ce am scris si mai ales daca va surade ideea de a scrie pe blogul altuia, va astept si la mine cu un guest .
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.