Clasificarea caselor de marcat

In Romania, legea ii obliga pe toti agentii economici care se ocupa cu comercializarea de bunuri cu amanuntul sau care presteaza servicii pentru populatie sa fie dotati cu case de marcat in vederea eliberarii de bonuri fiscale. Insa, de acest lucru nu sunt vizati si vanzatorii de ziare, cei care vand obiecte de cult sau comis-voiajorii. Casele de marcat fiscale pot fi achizitionate insa doar de la distribuitorii autorizati de catre Ministerul Finantelor. Deseori se pune intrebarea ” Unde sunt fabricate casele de marcat?” Ei bine, cele mai importante fabrici de astfel de produse se alfa in Bulgaria. In aceasta tara exista in jur de 6-7 fabrici de acest tip. Un tip de case de marcat cel mai des folosite datorita pretului scazut si a eficientei lor sunt casele de marcat Datecs.

La inceput, casele de marcat au fost considerate obiectele necesare in orice afacere pentru ca patronii sa nu mai fie furati de catre angajati. Dar, in zilele noastre, lucrurile s-au cam schimbat si ele sunt obligatorii in aproape orice tip de afacere deoarece acestea sunt benefice pentru Fisc. Cu ajutorul acestora, Fiscul incearca sa elimine evaziunea fiscala.
Este bine de mentionat ca exista mai multe tipuri de case de marcat, cum ar fi: case de marcat electronice cu structura inchisa, izolate; case de marcat electronice cu structura inchisa care pot fi conectate la calculator; case de marcat electronice computerizate.

Casa de marcat electronica cu structura inchisa, izolata sunt dotata cu o baza de date proprie si un set fix de functii si nu poate fi conectata la un calculator. De aici si numele de izolate, deoarece modulul fiscal este integrat in hardware-ul propriu.
Casele de marcat electronice cu structura inchisa, conectate la calculator, au in plus fata de cele amintite mai sus faptul ca au posibilitatea sa fie conectate la un calculator, dupa cum le spune si denumirea.  Conectarea acestora la un calculator se face cu scopul de a putea comunica cu un program in scopul eliberarii de documente fiscale.

Prin casele de marcat electronice computerizate intelegem case de marcat realizate pe o structura de calculator. In aceasta structura exista un modul fiscal care contine memorie fiscala, care comunica direct cu o imprimanta.
O alta clasificare a caselor de marcat electronice se poate face si din punct de vedere constructiv, cum ar fi: case de marcat unitare si case de marcat modulare. Prin case de marcat unitare intelegem asamblarea lor intr-o singura carcasa. Iar prin cele modulare intelegem un system de mai multe aparate care asigura conectarea cu modulul fiscal.

Casele de marcat mai pot fi clasificate si dupa tipul de energie electric a pe care il folosesc. Astfel avem case de marcat stationare, care sunt alimentate cu current alternative, si case de marcat portabile, care sunt alimentate de baterii sau acumulatori.
In concluzie, trebuie tinut cont de toate acestea in vederea achizitionarii unei case de marcat perfecta pentru o afacere.


Leave a Reply