Moduri de adresare

Orice acțiune întreprinsă de un biped ce conștientizează că se diferențiază de necuvântătoare prin gândire e precedată de un moment de analiză succintă, nepretențioasă a efectelor ce pot apărea în urma intervenției. Bine, analiza diferă de la om la om, în funcție de capacitatea analitică a fiecărui individ. adresare 300×180 Moduri de adresare

Atunci când mă adresez unei persoane îmi place să cred că feedback-ul primit e în mare parte cam de aceeași calitate. Mă gândesc că un salut poate genera comportamente ulterioare în sensul că modul de adresare impune pozițiile participanților la dialog. Sigur că mai sunt o grămadă de alți factori care-ți pot condiționa modul de adresare, vârstă, funcție, studii, respect personal, dar eu vreau să vorbim despre modalitatea de adresare dintre doi oameni de aproximativ aceeași vârstă, aceleași studii, poziții similare în companii diferite. Ah, am uitat să precizez că-i vorba de un dialog de interes strict profesional.

– Bună ziua! Dumneavoastră sunteți X-ulescu?

– Da! Spune repede ce ai de zis că mă grăbesc!

Parcă-i o fractură undeva, nu?! Modul de adresare impune niște limite de discuție, niște poziții, impune nivelul discuției.

– Coaie am și eu o afacere de făcut cu tine!

Cam asta ar fi continuarea dialogului în urma feedback-ului primit, nu?! Sigur, mufa partenerului de dialog ar suferi schimonoseli greu de descris, dar raportându-ne la relația cauză-efect asta ar fi o continuare cât se poate de naturală a discuției.

Of, of, offf! Ce ne facem măi oameni buni cu absolvenții aștia de doctorate fără baza celor șapte ani?


Leave a Reply