Povestea nestiuta ale inelelor de logodna
In varianta actuala stim cu totii ca un inel de logodna este cel care marcheaza oficial trecerea de la statut de iubiti la cel de aproape casatoriti. Adesea se alege un inel pretios, din aur, cu pietre pretioase, oferit celei va deveni viitoare doamna. Un astfel de moment nu este trecut cu vederea, ci sarbatorit ca atare, de unde si cadrul special ales ca moment oportun de a inmana bijuteria.
In timp ce toata lumea respecta cu sfintentie acest curs al evenimentelor, povestea din spatele acestor inele cu diamante este usor uitata. Daca te intrebi de ce exista actualmente o astfel de traditie, iata ce trebuie sa stii:
- Originea acestei traditii are la baza simboluri diverse. Spre exemplu se considera ca inelul trebuie purtat pe mana stanga pe degetul al patrulea – nu degeaba se poarta si astazi alaturi de verigheta. Se credea ca vena ce trece prin acest deget si ajunge la inima, numita vena amoris, demonstreaza cel mai clar ce semnifica de fapt gestul purtarii inelului in cauza.
- Alegerea perechii, a celui/celei care sa devina partener de viata este un moment unic. De aceea si inelul de logodna este atat de pretentios, urmand aceeasi simbiolistica de unicitate.
- Aurul este preferat ca metal pentru inelul de logodna. Acesta este rezistent, placut din punct de vedere aspectual si nu in cele din urma este parte din clasa de metale pretioase. Doar ca diversitate este si la acest capitol, din punct de vedere al caratelor si al culorilor, existand optiunea de aur galben, alb sau roz. Desigur, nu aurul a fost dintotdeauna o preferinta caci in Italia, in perioada Renasterii se mentioneaza ca argintul era cel mai preferat chiar si la inele de logodna.
- Ca simbol al legamantului dintre barbat si femeie un inel se poarta cu aceeasi simbolistica si in zilele noastre. Doar ca, inelul de logodna nu vine in set. O alta caracteristica a acestuia este faptul ca dispune de piatra centrala. Ce explicatie exista in acest sens? Se spune ca batalia de cucerire a inimii se ducea pe front feminin, mai cu seama pentru ca femeile nu indrazneau sa curteze un barbat. Altfel spus, nu femeia trebuia sa ceara pe barbat de sot, nu ea trebuia sa ii ofere un simbol al apartenentei.
Cat despre aspect, istoria inelelor de logodna mentioneaza mai degraba de accentul pe forma circulara a inelului, reprezentand infinitul, caci nu are capat. Piatra centrala este mai degraba pe preferinta personala. Desi pare sa fie tipul de inel clasic pentru logodna, piatra simbolizand mai degraba insasi iubirea pretioasa, acesta nu este singurul tip de inel ce se poate alege. Tine de preferinte si de buget, dupa caz.
Ceea ce astazi s-a mai pastrat privind inelele de logodna prea putin mai aminteste de lungul drum al acestei traditii. Mai cu seama pentru ca la ora actuala exista atat de multe optiuni de design, combinatii de elemente si pietre, metale si asa mai departe, se pune accent pe aspect mai degraba decat pe simbolistica gestului.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.