Sterilizarea la pisici

Pentru ca in ultimul timp am citit numai baliverne pe net si pe forumuri despre riscurile castrari la motani si pisici m-am hotarat sa va explic,din proprie experienta, cum sta treaba.
Se spune ca pisicile castrate isi pierd pofta de joaca, devin lenese, dorm mult, se ingrasha. Se mai spune ca motanii trebuie castrati inainte sa inceapa sa isi marcheze teritoriul, lucru ce este adevarat, deoarece odata invatat obiceiul de marcare exista riscul sa il repete si dupa castrare. Mai este adevarat si ca se ingrase si este normal sa ia in greutate daca nu face miscare, daca dumneavoastra nu il stimulati cumva, el v-a dormii toata ziua

Operatia in sine este usoara, la motani glandele aflanduse in afara corpului simplifica procesul, dar la pisici operatia este ceva mai complicata, datorita pozitionarii ovarelor in abdomen, deci in interiorul corpului. Ingrijirea post-operatorie solicita toata atentia stapanului, si consta mai ales in supravegherea pisicii 24 de ore din 24, deoarece va avea tendinta de a-si desface bandajele si de a se linge pentru a-si scoate firele ( este recomandata folosirea unei hainute speciale in jurul abdomenului) .

Se spune ca unul din riscuri il reprezinta litiazea renala, unii spun ca este cauzata schimbarea urinei care isi schima compozitia si concentratia in timpul perioadelor de excitatie sexuala. Chiar si castrati aceasa boala poate aparea din cauza hranii. Toata lumea crede ca Whiskas si Kitekat sunt cele mai tari firme in domeniu hranirii animalelor, ei bine, nu este adevarat, daca vreti ca pisica sa fie sanatoasa folositi cu incredere ROYAL CANIN pentru pisicile castrate. O alta marca de prestigiu este PURINA. Este adevarat ca aceste doua firme au preturi mai ridicate decat whiskas si kitekat dar macar sti o treaba: pisica ta e sanatoasa. De obicei pisicile prefera whiskas in loc de royal canin sau purina deoarece, marcile acestea premium (purina,royal canin) fac mancarea pe baza de orez si alte substante organice, spre deosebire de whiskas si kitekat care folosesc resturi de carne si peste in compozitia mancarii.

Pentru cei care se intreaba cum arata un motan dupa castrare: nu va temeti, e ca si cum testiculele ar fi la locul lor, dar mai mici 😛 .


Leave a Reply